Challenge Young Israel

Challenge -matka Israeliin nuorille aikuisille kesä 2019 Noin 17-25 -vuotiaille.

Suomi/ Israel

Tule elämään raamatun aikaisia haasteita paikan päälle Israeliin!

Pääset tutustumaan Kings Kids Jerusalemin nuoriin vetäjiin ja heidän nuoriinsa!

Näet ja koe itse millaisia haasteita Israelissa eletään. Elät itse näitä haasteita ja juttelet nuorten kanssa heidän elämästään ja kerrot omastasi.

Voit tavata nuoria johtajia myös helmikuussa 2019 Suomessa - katso kiertueohjelma ja mukana on myös Ruut Ben-Yosef, Suomessa syntynyt ryhmän johtaja.

Näet myös osan tärkeistä Israelin Raamatun kohteista!

Mitä tarvitaan matkalle?!

Seikkailumieltä, uuden etsimistä ja valmiutta ottaa haasteita vastaan niin patikoiden, ymmärtäen ja tietysti raamattu mukaan sillä raamatun haasteissa tarvitset oman raamatun.

On hyvä tutustua erilaisiin lähteisiin Israelista! Samoin sivustollamme olevaan matkalle lähtijälle muistilistaan. Tärkeintä ovat passi joka on voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen ja lääkkeet sekä vakuutukset! Nuoret johtajat puhuvat enlantia, joten pärjäät kyllä kielen puolesta ja Elinan lisäksi Ruut puhuu suomea.

Tehtävät kerrotaan, kun tulet - hyvä on ottaa parhaat kengät sekä erämaahan että kadulle sekä itsellesi mieluisia 2-3 pienempiä juomapulloja, joita voit päivällä myös täyttää. Täyttöpaikkoja toki on. Normaalikuntoinen jaksaa kyllä, mutta illalla väsyttää varmasti, niin päätä kuin jalkoja sillä haasteet ovat yllättäviä ja erilaisia joka päivä!

Miksi juutalainen kansa on Jumalan valittu kansa? Miksi rukoilla Jerusalemin puolesta? Miksi Israelilaiset eivät mielellään kulje palestiinalaisten alueilla ja miksi palestiinalaiset voivat vapaasti kulkea Israelissa? Miksi usein tiedotusvälineet antavat yksipuolista kuvaa Israelista ja onko todella näin? Usein itse nämä asiat on nähtävä ja koettava, sitten voit sanoa, että tiedät ja olet itse myös nähnyt. Saat itsekin vahvistusta tähän tärkeään asiaan.

https://www.israeltieto.fi/ on yksi suositeltavista tietolähteistä Israel asioissa.

Joitakin asioita keskeisistä kaupungeista, kirjoittanut Taryn Kauppi, Israelilaissyntyinen suomalainen. Israeliin on erilaisia näkökulmia, joihin on hyvä tutustua.

Tel - aviv - kevään kukkula hepreaksi

Tel Aviv, perustettiin vuonna 1909 osana siionistista näkyä ja halua perustaa ensimmäinen heprealainen kaupunki.

Vuonna 1906 arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Akiva Aryeh Weiss ehdotti elinolosuhteitaan parantaville juutalaisille, että nämä ostaisivat maata yhdessä ja rakentaisivat modernin heprealaisen kaupungin

Mallia otettiin Länsi-Euroopasta 1800-luvun lopulla.

Tämä aloite toteutettiin vuonna 1909 Ahuzat Bayit -yhdistyksessä, jonka nimi muutettiin lopulta Tel Aviviksi. Alueet jaettiin perustajaperheille ja se alettiin myöhemmin tuntea nimellä - "seashell-arpajaiset", josta nykypäivän termein on romanttinen leikki...

17. marraskuuta 1917 Britannian armeija valloitti Tel Avivin ja v:sta 1921 alkaen kaupunki alkoi kasvaa. Näinä vuosina Israeliin saapunut maahanmuuttoaalto vauhditti kaupunkia, kun maahanmuuttajat, lähinnä varakkaat porvarit, jotka halusivat kaupunkiasumista enemmän kuin maaseutua ja suosivat kulttuuria kuten elokuvateattereita ja kahviloita, ja aloittivat kulttuuritapahtumia, kuten "kirjan päivän".

1930-luvulla sodan rummut alkoivat kuulua Euroopassa. Euroopan juutalaisten nopeasti heikkenevä tilanne laittoi pakenemaan vaikeaa tilannetta ja ajoi joukkomuuttoon. Maahanmuuttajien joukossa olivat opiskelijat, jotka olivat lähteneet opiskelemaan muualle Eurooppaan arkkitehtuuria ja päättivät opintonsa Saksassa, Puolassa ja Itävallassa. He toivat Israeliin Euroopassa 1920 luvulla vallinneen nykyaikaisen rakennustyylin ja perustivat kansainvälisen rakennustyylin (Bauhaus), joka tunnetaan "valkoisena kaupunkina". 1931 ja 1937 välisenä aikana 2700 tämäntyyppistä rakennusta rakennettiin kaupunkiin (kaupungin noin 4 000:sta), mikä johti UNESCOn vuonna 2003 Tel Avivin julistukseen.


Vähän aikaa sitten Tel Avivista tuli johtava kaupunki heprealaisessa mielessä: siellä avattiin lisää kaupallisia ja teollisia rakennuksia. Kehitettiin satamaa, lentokenttää ja matkailualaa (hotellien rakentaminen) ja isännöitiin Maccabiah-pelejä. Tel Aviv ja sen kahvilat, ovat tulleet hyvin magneeteiksi, kuten legendaarinen "Kassit", ovat  Tel Avivin boheemeille ja älymystölle, kuten Natan Alterman, Avraham Shlonsky, Leah Goldberg, Hanna Rubina ja Alexander Penn. 

Vuonna 1948 kaupungissa oli 150 000 asukasta, ja se valittiin asettamaan uusi juutalainen valtio itsenäiseksi. Julistus tapahtui vanhassa Tel Avivin museossa Rothschild Boulevardilla, joka oli sitten kaupunginjohtaja Meir Dizengoffin koti. 1950-luvun alussa Jaffa ja Tel Aviv yhdistyivät yhdeksi kaupungiksi, josta tuli Jerusalemin jälkeen maan toiseksi tärkein kaupunki. Nykyisin asukkaita on n. 450 000.

Tiberias

Tässä vielä konekäännös 23.1.2019.

Tiberias on kaupunki Israelin pohjoisosassa läntisellä alueella Galileanmeren rannikolla. Tiberias perustettiin Herod Antipasin toimesta vuonna 20 eKr.  ja kaupunki nimettiin Rooman keisari Tiberiuksen mukaan. Jerusalemin Talmud (Talmuda de-Eretz Yisrael  rabbiinisten ohjeiden kokoelma) koostui enimmäkseen Tiberiaksessa. Alueen arkeologiset kaivaukset paljastivat värikkään kadun, kylpylän, kaupungin eteläisen portin, asuinrakennuksia, akatuja ja todistuksen stadionista ja teatterista. Vesijohto johti Nahal Yavne'elin vesiin kaupunkiin ja pitkä seinä, joka sisälsi Berenice-vuoren lännestä, rakennettiin Bysantin aikana. Ensimmäisen islamilaisen kauden aikana yhteisen heprealaisen välimerkin keksijät.

1. tammikuuta 1837 kaupunki tuhoutui enimmäkseen voimakkaasta maanjäristyksestä. Suurin osa kaupungin muureista romahti ja satoja sen asukkaita hukkui. Tiberias on yksi neljästä pyhästä kaupungista (yhdessä Jerusalemin, Safedin ja Hebronin kanssa), jossa suurin osa Vanhan Yishuvin jäsenistä (alkuperäiset Israelilaiset juutalaiset) asettui asumaan 1800-luvulla.

Tiberias on matkailun kaupunki Israelin menestyneimpien joukossa. Kaupungissa on kymmeniä hotelleja. Suurin osa Tiberian matkailijoista tulee Euroopasta, mutta myös Israelista. Matkailukohteita ovat Kinneret-järvi, hautauspaikat ja uusi kävelykatu. Ulkomaiset turistit ovat enimmäkseen kristittyjä, jotka tulevat Kinneret-järvelle, mm. kristinusko sanoo, että Jeesus käveli vetten päällä. Tiberias-kävelykadulla löytyy tähän aiheeseen liittyviä tuotteita.

Tiberiasissa löytyy Rabbi Yochanan ben Zakkain hauta, rabbi Meir Baal Hanessin hauta ja monien amoraimien haudat ovat suurten rabbi Akivan hautoja ja hänen vieressään Rabbi Moshe Chaim Luzzaton hauta. Galilean Tiberias-meri mainitaan Sagesin kirjoituksissa ja tiedetään olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka ovat peräisin muinaisista ajoista. Galilean meri mainitaan midrashimissa (juutalaisten tärkeitä kirjoituksia) "Tiberianmerenä". Vanhankaupungin korkeus on 200 metriä merenpinnan alapuolella, mutta alueita on 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Yksi ainoista kaupungeista, kahden asuinalueen välinen ero on 400 metriä.

Jerusalem

Jerusalem

Raamatun mukaan kaupunki valloitti kuningas Daavid noin 1100-luvulla eKr. ja siitä tuli hänen valtakuntansa pääkaupunki.
Kuningas Salomo rakensi ensimmäisen temppelin Jerusalemiin.
Vuonna 598 eKr. Babylonian valtakunta valloitti Juudan kuningaskunnan ja Persian keisari tuki israelilaisten paluuta maahan ja perustamaan autonomian heille.

Vuonna 332 eKr. Israelin valloitti Aleksanteri Suuren armeijat ja hellenistinen aika alkoi maassa, sillä suhteet juutalaisten ja Kreikan viranomaisiin heikkenivät taistelussa hallitsevasta kulttuurista ja vuonna 167 eKr. Hasmonean kapina puhkesi, Israelissa ja lopulta roomalainen armeija alkoi hallita vuonna 63 eKr.

(Kääntäjän huomio, ei alkuperäisessä tekstissä) Tässä välissä alkoi uuden testamentin aika... - ainoaa pelastusta taivaan kotiin ei juutalaisuudessa vielä ole ollenkaan riittävästi oivallettu - siinä meidän evankeliointitehtävämme...! Nyt arvioidaan erilaisia lukuja messiaanisten juutalaisten määrästä 20 000 - 30 000 välille.)

Vuonna 66 jKr., suuri kapina puhkesi ja vuonna 69, Rooman armeijan Titus alkoi tukahduttaa sitä ja Jerusalem valloitettiin ja se paloi vuonna 70, jolloin myös temppeli tuhoutui. Keisari Hadrianus nimesii kaupungin Roomalasittain Aelia Capitolinaksi.

Keisari Konstantinuksen Bysantin hallitsijan aikana, johon Israel, kaupunki kehittyi ja Pyhän haudan ja monet muut kirkot perustettiin vuonna neljännellä vuosisadalla.

Vuonna 636 muslimit valloittivat Jerusalemin. Omar Ibn al-Khattab korvasi Al-Aqsan moskeijan ja kallion kupolin lopulta vuonna 691.

I

Vuonna 1099 ristiretkeläiset valloittivat raskaan piirityksen jälkeen Jerusalemin ja murhasivat sen muslimit ja juutalaiset asukkaat.

Vuonna 1187 Saladin valloitti kaupungin, joka muutti Egyptistä armeijoineen. Jerusalem oli Mamelukkien alaisuudessa 1260-1516.

Vuonna 1517 alkoi Osmanien valtakunnan aika. Sultan Suleiman rakentamat upeat seinät ovat Jerusalemissa tänäänkin ja remontoitu linnoitus ja Daavidin torni.

1700-luvulla Euroopan valtojen kiinnostus Lähi-idässä ja Israelin maassa lisääntyi. Väestö ja juutalaisten osuus kasvoi ja muurin ulkopuolelle alkoi rakentua lähiöitä.

Vuonna 1917, ensimmäisen maailman sodan aikana, kaupunki oli brittiarmeijan miehittämä. Briteillä oli sotilaallinen ja sittemmin siviilihallitus, Britannian mandaattikausi jatkui 1948 asti.

Sitten alkoi uusi aika, Israelin valtion aika: Luottaen Kaikkivaltiaaseen, me allekirjoittaneet vahvistamme tämän julistuksen valtiomme väliaikaisen hallituksen istunnossa kotimaamme maaperällä Tel-Avivin kaupungissa tänä sapatti-iltana, Iljar-kuun viidentenä päivänä 5708, toukokuun neljäntenätoista päivänä 1948.

5. kesäkuuta 1967 puhkesi kuuden päivän sota ja Jerusalemin vanhaa kaupunki alkoi hallita Israelin valtio ja armeija IDF (Israel Defence forces)

Jerusalemissa on pyhä kolme suurta uskontoa: juutalaisuus, kristinusko ja islam. Vanhassa kaupungissa kaikille on oma alueensa jokaiselle.