Israel Heinäkuu

Israelin matkan pikkublogi heinäkuu 2019

Ennen matkaa:

Norvegianilla tällä kertaa. Oletus on, että yhtä hyvin menee sillä kuin muillakin. Halvempaa kuin kertaakaan aiemmin lentäminen Israeliin ja vielä suorat lennot. Keskihintaan verrattuna n. 250€ halvempaa yhdeltä.

3.7. Vähän on hankalan oloista nyt Israelissa... Viime viikolla suunnittelin paidan tätä matkaa varten, aina täällä jotain hässäkkää on menossa, mutta erityisesti tuntui, että on hyvä tehdä paita kaikkia Israelissa olevia varten, monta paitaa on tehty.

Paidoilla on merkitystä Israelissa ja ne tuovat ihmiset juttelemaan ja julistavat varsinkin selässä olevalla tekstillä asioita. Tämän hetken paita on vain englanniksi. Monet ovat olleet useilla kielillä. Ei ollut tietoa isommasta hässäkästä tässä vaiheessa. N. sata poliisia on loukkaantunut eilisissä kahakoissa, Etiopiasta kotoisin olevat ovat nyt keskiössä nuoren miehen ampumisen jälkeen Haifassa. Vapaalla ollut poliisi meni väliin väkivaltaisessa tilanteessa ja joitui lopulta ampumaan maahan maahan ja seinään ja kimmokkeesta etiopialainen nuorukainen kuoli.

5.7. Heinäkuun lämpötilat lupaavia, ei niin kuumaa kuin yleensä kesällä. 25-35 Jerusalem, Haifa, Tel aviv. Pakkauspäivä ja muistettavaa riittää, onneksi osa tavaroista on jo valmiiksi matkalaukussa. Usb-tuulettimet olivat viime kesänä pelastus todella kuumaan aikaan :-)

6.7. Matkapäivä, ensin Ryttylässä ja sitten Israeliin. Sieltä oli useita kivoja kohtaamisia, mm. lyhytkaikaista mieluista tekemistä Elinan mieleen. Katsotaan miten Herra asian johtaa. Markku sai ylistystanssipuvun, malli Tanzania, samoin etiopialaista kangasta, jos sillä olisi jokin yhteys kun käymme Haifassa Etiopian juutalaisiin - kangas matkustaa takana näkyvissä.

Lentokoneessa juteltiin kahdessa paikassa, Elina jutteli Israelilaisen nuoren neidon kanssa ja juteltiin kaikkea maan ja taivaan väliltä. HIT sai oman paikkansa myös majoituksesta kerrottaessa juutalaisille. Elina antoi hänelle myös lopuksi Lancomen lahjapaketin, jonka oli juuri saanut lahjaksi itsekin. Markku jutteli pariskunnan kanssa, jonka kanssa oli paljon juttua Israelista. Yhdessä vuokrattiin auto myös heille. Kutsumme rouva -Jaanan myös rukousasemalle kertomaan henkilökohtaisesta kokonaisvaltaisesta rukouksesta. 

Saimme kokoluokan korotuksen, Toyota Yaris oli varattu, Kia Ceed farmarilla ajellaan. Kiitos Herralle tästäkin käytännön siunauksesta - ei ollut eka eikä tokakaan kerta, kerran toivottiin punaista auto ja saatiin, niitäpä ei aurinkoisessa maassa paljon pyöri. Todella mahtava perhe.

Norwegian oli tosi positiivinen uutuus. Yhteishinta 546e lisäjalkatila,ruoka, 1 matkalaukku/henkilö.
Norwegian oli tosi positiivinen uutuus. Yhteishinta 546e lisäjalkatila,ruoka, 1 matkalaukku/henkilö.
Upea perhe!
Upea perhe!
Tel Avivista Jerusalemiin, hyvä on tie!
Tel Avivista Jerusalemiin, hyvä on tie!
Yllättävän monta korkeaa rakennusta löytyy Tel Avivista, tässä muutama, mutta paljon korkeampiakin on.
Yllättävän monta korkeaa rakennusta löytyy Tel Avivista, tässä muutama, mutta paljon korkeampiakin on.

7.7. Tänään Tel aviv ja Ikea. Matkan yksi keskeinen tarkoitus on löytää perheitä, joita suomalaiset perheet voivat tukea. Herra johdattaa aina. Ikean ravintolassa, kun Herra johdatti selkeästi, kohdattiin juutalainen matematiikan ja Tooran opettaja perheineen ja sovittiin, että jatketaan useallakin tavalla. HIT sai jälleen pisteitä ohimennen myös. 

Mutta ennen kaikkea heillä saattaisi olla juutalaisia perheitä löydettävissä, joilla on selkeitä puutteita elämässään. Heillä on tuttuja tähän asiaan. Sähköpostia on tulossa, Olivat englannin kielen taitoisia sekä perheen isä ja äiti sekä myös meidän aakkoset tuttuja. Joten homma pelasi mainiosti. Ostettiin patja ja peite, niin ensi yö maittaa vielä paremmin :-) Voisi sitä hokata aina ottaa valokuvankin, mutta ensi kerralla sitten.

Nyt viettämässä iltaa Ruutin kanssa!

Jerusalemiin käytännön asioille, ostoksille ja vain olemaan.

9.7. Tel Aviv ja Ruutin kanssa asioilla ja sohvakaupoilla!

10.7. Tänään vietiin Ruut lentokentälle. Elinan synttäripäivä!!! Tänään mennään ainakin Succat Halleliin!

11.7. Ei menty Succat Halleliin, luettiin raamattua, rukoiltiin ja koottiin kulmasohva...

Tänään vanha kaupunki. Messiaaninen kauppa Jaffa gate, kiva käydä. Saatiin pari kivaa asiaa. Hyvä kartta ja Markulle Israel -mukeja, joita on odottanut jo pitkään. Vierailtiin myös kaupassa, jonka rouva on ollut sillä paikalla jo 50 vuotta, 1968 vuodesta asti ja tuli sinne neljän muun perheen kanssa, joita pyydettiin tulemaan, että muutkin uskaltaisivat. Kaupan nimi on Esther. Elinalle osui todella hyvin, koska on juuri lukenut Israel -kronikat. Käynti täällä toi kyyneleet pitkäksi aikaa Elinalle. Sarjan Moshe katu alkaa aivan juuri tältä aukiolta ja suuri Menora on myös tällä aukiolla.

12.7. Succat Hallel, kalenterin voi katsoa tästä: https://succathallel.com/watch-calendar/

Jerusalem

13.7. Karmel vuorelle Kehilat HaCarmeliin https://www.carmelcongregation.org.il/ Jumalanpalveluksesta ei ole hyvä ottaa kuvia. Sovitiin Dagmarin ja Irinan kanssa tapaamiset ja uudet tiistaiksi watchiin ennen ja jälkeen. Hienoa olla Israelissa!

14.7. King of Kings Jerusalem https://www.kkcj.org/ ja loppuilta oltiin vielä Leon&Merelen kanssa, jotka asuvat nyt Jerusalemissa.

15.7. Kapernaum

16.7. Kehilat HaCarmel ja ylistyskokous ja Haifan juutalainen perhe

17.7. Jerusalem, mutta ensin hakemaan majapaikkaan tarve-esineitä ja pupunruokaa. Mutta aluksi monta hauskaa kommellusta matkalla, ajettiin parkkihalliin, joka ei ollut parkkihalli ja jäätiin nalkkiin portin taakse, kone söi luottokortin, ei päästy parkkihalliin takaisin, kumpikaan ei nähnyt toista vaikka selvästi sovittiin paikka... hymyiltiin, että tänään voi ottaa ihan rauhassa, ei ole aikatauluja.

18.7. Lepopäivä ja monenlaista perustouhua. Todella paljon pauketta Jerusalemissa ja koko palokuntahenkilöstä töissä monien tulipalojen vuoksi.

19.7. Haifa ja Karmel vuori. Vielä ehditään monta asiaa.