Joulumatka Israeliin peruttu 2020-2021

Matkamme 20-21 jäi välistä, Radio Deissä.
Niin myös 21-22 Matkanjohtajina Ilkka Puhakka, Pekka Simojoki ja Ari Tähkäpää

Sitä ennen ota yhteyttä vaikka kinneret toursiin https://www.kinnerettours.fi/ tai myös matkanjärjestä ja opas Ruut -Ben-Yosefiin, Suomesta lähtöisin, 33 vuotta Israelissa: Jerusalem Kings Kids https://fi.sarigim.net/

- hänellä mahdollisuus majoittaa itse Samariassa pieniä ryhmiäkin!

Toivottavasti muutkin järjestävät matkoja pian.

Matkalle lähdöstä ajatuksiamme 2020 ovat: -vanha tietoa tämän sivun ei pitäisi näkyä.

1. Matkalle lähtijöitä olisi tällä hetkellä aiempaa enemmän, kun ei olla matkalle vähään aikaan päästy, eikä sitten olla varmoja jatkostakaan. Useat eivät ole kuitenkaan tehneet varauksia lähdölleen.

2. Tämä matka pidetään auki lähdölle mahdollisimman pitkään, varausmaksu palautetaan, jos matkalle ei päästä. Ei ole ilmoitettu päivämäärää, jolloin ratkaisu tehdään. Vielä viime vuonna matkailuyritykset joutuivat maksamaan lentoyhtiöille varausmaksun jokaisesta lähtiästä 4-6 viikkoa ennen lähtöpäivää, en tiedä miten tällä hetkellä. Hotelleilla erilaisia käytäntöjä edelleen myös.

3. Hmm, entä jos jos otetaan riski, eikä peruuteta matkaa matkanjärjestäjän taholta, porukan määrä rajoitetaan varmaan tuohon 35 lähtijään ja maskipakko on joka tapauksessa olemassa, myös Israelissa, joten lähtijän pitää pystyä aina yhdessä ollessa käyttämään maskia.

4. Eipä näytä hyvältä nyt lokakuun alussa. Ja mitähän uusia asioita vielä lanseerataan koronan takia, niin monta epämääräistä huhua on.

5. Saatamme lähteä itse matkalle, jos tilanne ei vaadi kahden viikon karanteenia Israelissa, ehkä pari päivää menee...? Hotellissa on ollut käsittääkseni parin päivän karanteeneja. Suomen karanteeni ei meitä haittaa. Silloin voi olla, että lähdemme pienemmällä porukalla ja vuokraamme pari pakettiautoa tai henkilöautoa kuten aiemminkin ja kohteet sitten päätetään yhdessä. Ajankohta voisi olla tuo sama.

No, toistaiseksi ajatellaan vain RadioDein matkaa, mutta jos se peruuntuu, niin sitten rukoillaan lähdetäänkö itse. Tämä tulee kyllä aina kalliimmaksi kuin ryhmämatka, kuten olemme todenneet ja tekemistä riittää järjestelyissä.

Linkki  RadioDei:https://www.radiodei.fi/matkat/joulunajan-matka-israeliin/

Kinneret  tours:https://www.kinnerettours.fi/2020-syksy-28-12-05-01

Dein sivulta: Matkanjohtajana toimii Radio Dein rukousohjelmista tutut Elina ja Markku Karonen. Voit ilmoittautua toistaiseksi ilman ennakkomaksua. Ennakko peritään vasta vähän ennen matkaa ja mikäli matkaa ei voida toteuttaa koronan vuoksi, ennakkomaksu palautetaan.

Ohjelmarunko pysyy samana, mutta lentomuutoksen vuoksi tulee muutoksia myös ohjelmaan.

Lento 29.12. Helsinki - Eilat klo 8.10-13.10. ja Takasiin 5.1. Eilat - Helsinki 14.05 -19.05.

Paikkakunnnat 22.6. tiedon mukaan:

29.12. Eilatista suoraaan Nataniaan.

30.12. Tiberias

31.12. Tiberias

1.1. Jerusalem

2.1. Jerusalem

3.1. Ein Gedi

4.1. Eilat

5.1. Eilatista lento kotiin.


Vinkkejä matkalle

Tässä joitakin ajatuksia matkalle lähtijälle, ei mitään kattavaa listaa.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Kinneret tours. https://www.kinnerettours.fi/faktoja  ja https://www.kinnerettours.fi/yhteystiedot

Koronan vaikutuksista ei ole mitään tietoa. Siltä näyttää, että matkustaminen on hankalampaa ja useat haluavat lähteä entistä varmemmin matkalle siitä huolimatta. Kaikki mahtuvat kyllä mukaan matkalle, jos vaan varaa matkan aikaisin eli syyskuussa on näillä näkymin hyvä tehdä tilaus ja todennäköisesti lokakuussakin ehtii. Tämä johtuu siitä, että matkanjärjestäjä varaa jonkun määrän matkoja etukäteen Finnairilta ja joutuu sitten maksamaan ne ajoissa Finnairille. Jos varaat tuosta kiintiöstä paikan, lento on varma, samalla idealla on hotellit varattu, sen jälkeen matkanjärjestäjä kysyy erikseen jokaisen kohdalla onko vapaita paikkoja vielä. Viimeksi 2019-2020 oli 35 paikkaa varattu ja 38 oli matkalla. Tämä on viime vuoden tilanne, nyt on vaikea ennakoida toki jatkoa monenkaan asian osalta. Meidän mielestämme tämä matka kyllä järjestetään joka tapauksessa.

Auton parkkeeraus Hki-Vantaa lentoasemalla on ollut suunnilleen samanhintaista, helpointa on parkkeerata lentoasemalle. https://www.finavia.fi/fi  Selvää etua saa, jos varaa ajoissa. Kun ei ole ollut tilaa halvemmissa lentoaseman tiloissa eli pysäköinti esim. 30€ kalliimpaa, olemme viime aikoina käyttäneet tätäkin, www.goparking.fi  Heillä on useita paikkoja, esim. auto viedään Jumbon kauppakeskukseen tasolle P5. Kuljetukset tapahtuvat P3 tasolta aika nopeasti, samoin takaisinpäin 10 minuutin sisään keskimäärin? Kuskille voi lisäksi soittaa. On toiminut hyvin, mutta onhan tuossa hommaa ja lumenluontiakin on varmaan tiedossa, koska parkkitaso on katoton. Kesällä 2019 hinta oli hieman yli 50€ molemmissa ja etukäteen tilattaessa sähköposteissa tarjoukset 29€. Nämä hinnat ovat näemmä pysyneet.

Ennen lentoa voit käydä tekemässä "Check In" eli tsekkauksen etukäteen. Olet saanut sähköpostia asiasta, Elinalla tai Markulla ei näitä tietoja ole. Check in voidaan tehdä myös  automaatilla tullessasi paikan päälle, Elina ja Markku auttavat tässä. Näemme tuloaulassa ja näet radiodein tunnuksen jossain kyllä!

Matkalaukkuihin annettavat määräykset ovat lentoyhtiön sivuilla, mutta suomeksi täältä täältä, kun lennämme Finnairilla: https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage/dangerous-goods 

Nämä nappasin Finnairin sivuilta. Tässä vain muutama esimerkki. Esim. Lääkkeet yhteen toistensa kanssa, mielellään alkuperäisissä pakkauksissa ja reseptit mukaan. Litium/muut -akut voivat olla max 100w kpl jne. Niitä ei saa laittaa ruumaan meneviin matkatavaroihin! Varavirtalähteistä sanottiin 2018 Moskovan lentokentällä, että voi olla korkeintaan 10 000 mAh, mutta sellaista tietoa ei turvallisuusohjeissa ole, eikä Finnairin lennoilla ole ollut ongelmaa isompien akkujen kanssakaan, mutta ne pitää laittaa turvatarkastuksessa hihnalle pois laukusta. (Sähkö on ohjeissa usein sekavasti kerrottu, voltti on jännite, watti on teho ja ampeeri on virta jne.) Voltti kertaa watti saa ampeerit ja esim. 3,7V x 100W= 14285 mAh.) Nesteitä voi olla vain 100 ml/kpl ja yhteensä max 2 l, lääkkeet ja hiuskiinteet/sprayt (jossa 500ml /pullo max). Mitään esineitä ei saa viedä, jotka ovat teräviä, kuten saksia veitsiä tai mitään joilla, voisi lyödä. Ruumaan menevään matkalaukkuun voi viedä sakset. Virvoitusjuomia voi ostaa turvatarkastuksen jälkeen mukaan koneeseen Suomesta lähdettäessä. Israelista lähdettäessä voi tuoda ainakin pieniä juomia 2 dl koneeseen Israelista lähtiessä vaikka menee turvatarkastuksen läpi. Ohjeita on paljon ja ovat muuttuvaisia.

Lennon aikana on syytä käydä ainakin pari kertaa kävelemässä vaikkei vessassa käykään joka kerta, etteivät paikat puudu ja veri kiertää. Jos on verenkierto-ongelmia, niin lääkärit määräävät herkästi disperiiniä 100mg, joka auttaa verenkiertoa ja siksi moni suomalainen syö tätä annosta joka päivä. Lisäksi lääkäri voi antaa reseptillä myös hepariinia pistettävässä muodossa, mikäli riskitekijöitä on enemmän. Osalle asia on kovinkin tuttu, jos on ongelmia asiassa ollut, toisilla ei ole tietoa tästä. Lisätietoa on helppoa löytää.

Perinteistä purukumia voi olla, jos korvat menevät lukkoon lentokoneessa nousu/lasku, osa pärjää nieleskelemällä yhtä hyvin.

Maahantulo ja poistuminen: Rajatoimet lentokentällä kestävät yleensä 30-90 minuuttia. Tullivirkailija haluaa kysellä miksi olet tullut maahan ja lähdössä samoja kysymyksiä: turistimatka, pakannut matkalaukut itse ja et ole jättänyt matkalaukkuja itsekseen missään vaiheessa, eikä siellä ole mitään vaarallista, et ole ottanut vastaan mitään lahjoja, olet ollut porukan mukana koko ajan, et ole tehnyt mitään töitä tai vapaaehtoistöitä. jne. Näistä kyllä puhutaan ennen takaisinlähtöä.

Päivän aikana Israelissa: Vettä saa ostaa bussista. Useimmat juovat pullovettä ja se on suositeltavaa, osa usein Israelissa käyvistä juo hanavetta. Olen välillä vähän juonut tottuakseni, eikä ole tullut ongelmia. Pullovesissä on paljon hintaeroja, lähinnä ruokakaupoissa on edullisin vesi. Vaikka lämpötila ei edellytä joulun aikana juomista, voi se jäädä muuten vähäiseksi, jos ei pidä vesipulloa mukana. Jotain syötävää on hyvä olla mukana, jos ruoka ei maistu tai sovi. Juu ja vessassa kannattaa käydä "aina", kun siihen on mahdollisuus.  Usein on sama bussi, mutta kyllä ne voivat viikon aikana vaihtua, vaikka pitäisi olla sama bussi. Busseissa ei ole vessoja käytössä.

Talvella todennäköisesti pitää olla ihan suomaisittain talvivaatteet päällä ainakin Jerusalemissa, Tiberiaksessa ja Galileassa varmaan on suomalaisittain suhteellisen lämmintä, mutta ei kuumaa. Viime joulunajan matkalla taas useampana päivänä saattoi ottaa aurinkoa, Nyt 2020-2021 varmaan kibbutsiyöpymisen aikoihin kuolleen meren vieressä ja Eilatissa on ihan kunnon aurinkokeliä eli pariakymmentä voisi keskimäärin odottaa. Kesällä taas on kuumaa suomalaisittain, 35-45 astetta, jolloin monet suomalaiset eivät halua matkustaa Israeliin. Jerusalemissa on todennäköisesti viileintä, joskus tarvitsee kunnon talvivaatteet, joskus kevätvaatteet.

Korvatulpat ovat monesti hyvät, niitä on monenlaisia. Herkkäihoisille on sileäpintaisia ja useimmille käyvät pyöreät - ne tavallisimmat. Kokojakin on erilaisia ja pienempi tai pieni koko ovat tavallisesti hyvä valimnta useimmille. Osalle iso koko painaa korvaa. Korvatulpista on hyötyä, jos haluaa bussissa olla vähän rauhassa väsypäivinä tai jos muuten melu haittaa? Samoin niistä voi olla hyötyä nukkuessa/ lentokoneessa. Jotkut käyttävät musiikin kuuntelussa käytettäviä vastamelukuulokkeita, hintaa sellaisilla on halvimmilla kiinasta tilattuna varmaan aika halvalla ja meilläpäin 100€ ja ylöspäin.

Joku ottaa mukaan oman tyynyn, vaikka se viekin paljon tilaa. 

Luottokortit käyvät aika hyvin Israelissa ja visa on todennäköisesti edelleen paras. Monen mielestä on hyvä ostaa visalla, niin myös me teemme. Suurimman osan ostoksista voi ostaa visalla. Rahannosto tililtä ei ole meillä onnistunut automaateilta debit puolelta, credit puolelta visalta kyllä. Käteinen raha on edelleen käyttökelpoista myös. Rahanvaihto on edullisinta kumma kyllä kaduilla olevissa rahanvaihtopisteissä. Kallista on varsinkin vaihtaa rahaa Forexilta ja takaisinosto tapahtuu todella huonolla vaihtokurssilta. Muutamasta rahanvaihtopisteestä voi kysyä ensin montako shekeliä saa esim. 300 eurolla, vaihdettava summa ei vaikuta vaihtokurssiin eli on sama ottaako 100 vain 1000 euroa, niin asiassa ei häviä, siksi monesti niissä selvästi lukee, ettei vaihtopalkkiota ole. Valuuttakurssin niissä tarkistetaan koko ajan, vähintään kerran päivässä. Jotkut tavalliset kaupat pitävät reilua kurssia, lähinnä perheyritykset, mutta yleensä kaupassa vaihtokurssi on selvästi? heikompi. Israelin uusi shekeli=ILS. Israelin sekelin kurssi 14.5.2020 1€ (EUR) = 3.79 Israelin sekeliä (ILS)

Puhelin ja internet: Bussissa ja hotelleissa on todennäköisesti wifi saatavilla, ihan varma ei voi olla, ennen kuin pääsee paikan päälle. Yhteyksien nopeudet vaihtelevat kovasti. Lopussa hintatietoja DNA puhelinasioista. Jos haluaa olla varma, ettei tule laskua internetistä, kannattaa roaming asetuksen eli ulkomaan internetin käytön estää omissa asetuksissa puhelinoperaattorilta, mutta sitten sitä ei saa päälle vaikka haluaisi ilman uutta muutosta, eikä se ole kaikilla operaattoreilla mahdollista. Esim. (v. 2018) DNA:lla voi vain rajoittaa laskun vaikka 0€, kun taas elisalla pääsee laittamaan eston päälle omista tiedoista. Erilaisia tarjouksia tulee koko ajan paikan päällä internet -yhteydestä, jossa usein myös paikallispuheaikaa ja hinnat ovat tippuneet paikallisilta tarjoajiltakin viime aikoina. 20-100 euroa/kk/10gt data, riippuen onko jo Israelin puhelinnuroa. Homma sekavampaa kuin Suomessa.

Mikäli haluaa seurata missä kuljetaan, voi ainakin Google mapsistä ladata offline kartat ja kun laittaa päälle pelkän gps / paikannuksen, voi nähdä missä mennään ilman internet -yhteyttä. Samoin kännykkäkameraan saa kuvaan gps merkinnän ja näkee missä milloinkin oltiin. Samoin voi ottaa pysähdyttäessä kuvakaappauksen missä oltiin kartalla. Waze -karttasovellusta monet käyttävät Israelissa.

Liikenne on Israelissa aikamoista, autoissa on paljon kolhuja. Hälytysajoneuvoja kulkee usein ja poliisilla on ihan normaalissa liikenteessäkin siniset hälytysvalot päällä, mutta se ei tarkoita, että  hälytystehtävä on käynnissä, kuten suomessa on.

Tinkiminen kuuluu asiaan suunnilleen missä tahansa paitsi maitokaupassa. Jerusalemissä on normaalia, että varsinkin vaatekaupassa ja laukuissa käypä hinta on ilman pitkää tinkimistä puolet, mutta myyvät kyllä aina pyydettävään hintaan, jos ei tingi. Ja aikaa käyttämällä pääsee välillä vieläkin parempiin tuloksiin, mutta matka-aikaa saattaa mennä paljonkin, joten usein lyhyt tinkiminen on koettu parhaana taktiikkana, kun kuljetaan ryhmän kanssa. Jos on kalliimpaa ostettavaa, koruja? voi pyytää jonkun tinkimishommiin, jolle se on tuttua (Markkukin auttaa). Englantia puhutaan kyllä jonkun verran varsinkin Jerusalemissa ja kovin vaihtelevasti muualla. 

Tippiä saa vapaaehtoisesti jättää monissa paikoissa n. 10%. Asia on hoidettu niissä paikoissa, jotka matkanjärjestäjä on ohjelmaan laittanut, bussikuskille kuitenkin jätetään tippiä.

Kuvien ja videoiden ottaminen on monille tuttua, mutta jos ei, niin usein on kiva ottaa  kuvia ainakin välillä. Aina voi pyytää jotakuta ottamaan kuvia, että pääsee itsekin niihin. Moni on kokenut hyväksi ottaa myös aina kun mennään johonkin. Kuvata voi myös aluksi nimikyltin tai opastaulun tms. että muistaa mistä kuvat ovat. Monet sanovat, että asiat menevät vilinänä ja myöhemmin ei niin muista mistä miki kuva on. Matkapuhelimeen voi laittaa paikannuksen päälle ja sen kohdan, jossa puhelin laittaa paikan talteen kuvan tiedostoon. Lentoasemalla ei saa ottaa kuvia.

Kuolleella merellä pääsee uimaan! Kun menee veteen, on pohja mutaista ja jalka voi upota monttuun, joita on siellä täällä, joten askeleita pitää vähän varoa. Meillä on ollut jalan päälle menevät uimakengät, sillä varvassandaalit ja vastaavat jäävät mutaan/saveen kiinni ja jäävät pohjaan, joten niistä taitaa olla vain haittaa veteen mentäessä. VIimeksi ilman kenkiä ei veteen mennyt tietääkseni kukaan! Hinta sellaisille on n. 19-29 euroa ja paikan myymälässä niiden hinta oli n. 29 euroa.

Jos haluaa myöhemmin kuunnella jotain matkalta, niin puhelimen tallennin usein tallentaa aika hyvän äänen, mutta kuluttaa muistia aika paljon, jos vähän väliä tallentaa. Jos haluat äänittää opastusta, kysy lupa oppaalta.

Raamatunluku jo ennalta tai samana päivänä paikan päälle mentäessä on hyvä asia. Samoilla seuduilla on usein tapahtunut tosi paljon, joten iloa ja innostusta lukemiseen! Jaetaan muillekin mitä tietää ja löytää! 

Raamattu on hyvä tietysti olla mukana ja esillä milloin vain, mutta laulamme ja rukoilemme vapaasti matkan aikana milloin vain on sopiva hetki aikataulun puitteissa. Rukous on henkilökohtaista, joten toiselle on hyvä olla rauhallinen paikka ja toiset ovat tottuneet siihen melkein milloin vain. Jokainen saa olla oma itsensä ja otamme kaikki huomioon. Jokainen saa valita tapansa olla matkalla toisia kunnioittaen. Mutta ketään ei tietenkään pakoteta lopettamaan rukousta eikä rukoilemaan.

Illalla on useimmiten iltakokoontuminen ja ensimmäisenä yönä tulee vain perusasioita, sillä on hyvä levätä seuraavaa päivää varten. Voit ottaa myös soittimesi mielihyvin mukaan!

Tervetuloa mielenkiintoiselle ja kivalle matkalle!
Ja vielä niistä perusasioista, jotka hoitaa kuntoon:

Passista on hyvä olla myös kopio ja maassaololuvasta kuva = saa maahantullessa, ota kuva siitä, älä hukkaa. 

Matkalle erilaiset vakuutukset jokainen ottaa itse. 1. itsesi = henkilövakuutus, sairaskulu ja henkivakuutus, 2. Lentomatkan peruutusvakuutus ja matkan vakuutus 3. matkatavaroiden vakuutus.

Varmista, että varsinkin henkilövakuutuksen tiedot ovat löytyvilläsi ja lähetä mieluusti tiedot etukäteen matkanjohtajalle, ettei tarvitse paikan päällä etsiä: elina.karonen@radiodei.fi

Jos laitat kuvan vakuutustiedoista, laita se tarkkana eli hyvätasoisena. Varsinkin, jos laitat kuvan/tiedot muuten kuin sähköpostilla, laita myös yhteysnumero vakuutusyhtiöön selkeästi näkyviin tai erikseen viestiin, johon soittaa. Usein kuva on huonompitasoinen, eivätkä numerot erotu yleensä oikein. Koska vakuutukset ovat jokaisen omalla vastuulla.

On hyvä itse tietää mitä vakuutus kattaa ja miten se toimii paikan päällä. Eli esim. joutuuko laskut itse ensin maksamaan paikan päällä itse. Perusidea on se, että hoidon antajalle vaaditaan joku vakuus siitä, että tuleva lasku maksetaan. On se oma luottokortti, käteinen tai jokin laskutuslupa, joka voi ilmetä esim. vakuutuskortista, jonka on saanut suoraan vakuutusyhtiöltä tai sen voi sieltä tilata tai ammattiyhdistyksesi kortti, jossa vakuutus näkyy. Käytännöt muuttuvat. 

Me yritämme sinua auttaa vakuutuksissa, mikäli on tarvetta, mutta emme tunne erilaisia käytäntöjä, lähinnä muistutamme asiasta ja toivomme, että jos et itse pysty löytämään korttiasi tms. niin meillä olisi jokin tieto matkalla, jota käyttää. Varsinkin jos sinulla ei ole mukana vakuutustietojasi, vaan ne ovat matkalaukussasi hotellilla... Vakuutustietojen välittäminen meille on toki vapaaehtoista, mutta kovin toivottavaa!

Klikkaa alla olevia, niin suurevat.